Mai m'ha agradat escoltar rap, però si que és veritat que alguna vegada m'he parat a escoltar les seves lletres. Aquests temps en els que vivim, plens d'angoixa, frustració i acampades, m'han fet recordar a "Esclavos del destino", una cançó de Nach relativament antiga (2008) però totalment adequada pel panorama social, polític i econòmic actual.
Tot i així, el que més em va cridar l'atenció de la cançó i un dels motius pel qual la incloc a Red.Acció és pel seu inici i el seu final. Nach va utilitzar part del sarcàstic discurs final de Charles Chaplin en "El Gran Dictador" (The Great Dictator, 1940), on parodia a Hitler en un dels seus discursos de la Segunda Guerra Mundial.
Vegem els versos prestant atenció especialment els que estan sobre fons negre:
El narrador, en general, ens diu com els diners han transformat l'home, com han creat fronteres en comptes d'oportunitats. Ha generat més pobresa i misèria que no pas riquesa, així com les noves tecnologies que marginen als menys desenvolupats. "Hemos empezado a pensar pero hemos dejado de sentir", hem volgut créixer tan depressa que ens hem oblidat dels valors de la humanitat només pensant en el progrés que només ens ha fet tirar enrere. Vertaderament, tant les parts del discurs de Chaplin com els versos de Nach, ens mostren una visió força pessimista sobre la realitat. Però, és clar, és la realitat.
He volgut ressaltar en blanc alguns versos al llarg de la cançó. M'ha semblat interessant que detallés aspectes de la societat com el retrocés de l'educació espanyola, la política del moment ("Un partido socialista que no practica el socialismo") o l'economia ("Hay que pagar hasta por respirar!"). Caldria destacar la visió que té Nach sobre la "massa", sobre els ciutadans influits pels valors que ens imposen, tant els mitjans de comunicació com la política en general. Parla d'una massa que té por ha dir el que pensa, que només segueix fent tot el que li diuen. És aquí on veiem l'al·legoria amb els esclaus: "No salgas de la manada, calla y traga", "Y del pensamiento único jamás se supo", "Hasta el lobo solitario ya se siente mal por serlo", etc.
Una altra típica al·legoria és la comparació entre la població i les titelles. Les úniques ocasions en les que volen que ens moguem és per a comprar compulsivament i sense raó o treballar, no pas per a moure'ns i reivindicar els nostres drets com està passant ara. És irònic que una estudiant de publicitat escrigui aquestes línies, però la reflexió personal queda a una altra banda. "La esclavitud total se acerca, ¿no la oléis?"
Tot i així, com tot bon discurs, no ens poden deixar amb el neguit i la tensió a sobre després d'haver escoltat tant males prediccions. Se'ns canvia el rol d'esclaus per a "soldats que seran futurs esclaus si no fan res al respecte". D'aquesta manera se'ns convida a lluitar per la llibertat, per els nostres drets, per a aconseguir una vida millor. I sobretot, se'ns mostra que un canvi és possible.
Nach - Esclavos del destino (Un día en suburbia)
Charlie Chaplin - The Great Dictator (Octubre de 1940)
Fent aquesta entrada m'he adonat que la lletra d'aquesta cançó exemplifica a la perfecció tot el que estem estudiant a altres assignatures com Sociologia de la Comunicació, la qual ens explica com els mitjans de comunicació ens afecten i influèncien els nostres pensaments i manera d'actuar. És un tema força compromès i les reflexions no acabarien mai. A més, encara que la cançó/discurs sigui una mica revolucionari crida l'atenció, i això és el que compte avui en dia.
Però no ens hem de desanimar!
0 comentaris:
Publica un comentari a l'entrada
Què t'ha semblat? Endavant, escriu!